Claudicatio/etalagebenen

Wat is Claudicatio intermittens?

Claudicatio intermittens is een latijns woord en betekent letterlijk: perioden van of intermitterend mank lopen. De oorzaak van Claudicatio Intermittens is een vernauwing van een slagader door aderverkalking van die wand (atherosclerose). Claudicatio treedt op bij inspanning (lopen, rennen, traplopen) als de spieren van de benen niet voldoende zuurstof krijgen. De Nederlandse term ´etalagebenen´ duidt hier op. Mensen met deze aandoening moeten tijdens het lopen regelmatig rust houden, zogenaamd om een etalage te bekijken.

Symptomen van Claudicatio intermittens zijn:

  • pijn, kramp, vermoeidheid, gevoelloosheid en andere vervelende sensaties zoals een zwaar, klemmend gevoel in het been, optredend bij inspanning en verminderend als men even stilstaat. Hoe zwaarder de inspanning hoe erger de pijn.
  • huidtemperatuur van een voet is duidelijk lager dan van de andere voet.
  • verdikte teennagels (vaak met schimmelinfectie) en vertraagde nagelgroei.

Het doel van de fysiotherapeutische behandeling bij etalagebenen

De behandeling van etalagebenen is in de eerste plaats gericht op het beperken van aanwezige risicofactoren van atherosclerose: niet roken, gezond eten en voldoende lichaamsbeweging. Het doel van de fysiotherapeutische behandeling bij Claudicatio Intermittens is het vergroten van de (pijnvrije) loopafstand. De fysiotherapeuten in onze praktijk zij gespecialiseerd in het begeleiden en trainen van mensen met claudicatio intermittens. Door veel te lopen en steeds een stukje verder, kunnen op den duur uw klachten afnemen of zelfs geheel verdwijnen.

Hoe ziet de behandeling eruit?

De fysiotherapeut zal eerst een uitgebreide anamnese (=vraaggesprek) afnemen en onderzoek doen zodat hij een goed beeld krijgt van uw klacht. Daarna zal hij u gerichte informatie geven over uw klacht en samen met u een speciaal op uw klachten en situatie gericht behandelplan opstellen gericht op de vergroting van de (pijnvrije) loopafstand. Zo wordt duidelijk wat u van de fysiotherapeut kunt verwachten maar ook wat hij van u verwacht. 

Meer informatie? Neem contact met ons op.

Share This