COPD

Wat doet een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in behandelen van COPD?

De fysiotherapeut begeleidt en traint mensen die lijden aan de aandoening COPD wat inhoudt dat hij tracht door zijn begeleiding en training de patiënt een betere kwaliteit van leven te bezorgen zodat de last die men ondervindt van de kortademigheid, vermoeidheid het hoesten enzovoort wordt verminderd zodat er weer kan worden deelgenomen aan sociale activiteiten en er wellicht weer gewerkt kan gaan worden. De fysiotherapeut stimuleert om trouw te oefenen en het samen opgestelde trainingsprogramma nauwgezet uit te voeren.

Wat houdt COPD in?

COPD betekent Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Dit is een overkoepelende term voor chronische luchtwegaandoeningen. Hieronder vallen onder meer chronische bronchitis en longemfyseem. Vroeger werd vaak de term CARA gebruikt. Daaronder viel ook astma, maar omdat dit een andere oorzaak heeft en ook anders behandeld wordt dan de andere chronische luchtwegaandoeningen, is die term vervallen.

Bij COPD zijn de luchtwegen (de luchtpijp en de vertakkingen in de longen) als het ware overgevoelig voor prikkeling van buitenaf. De luchtwegen reageren op die prikkels door samen te trekken. U kunt daardoor minder makkelijk ademhalen, wat u soms kunt horen doordat de ademhaling piepend of brommend klinkt. Doordat het ademen moeilijker gaat, voel u zich benauwd. Er kan slijm vastzitten, waardoor u gaat hoesten.

U kunt aanleg hebben voor COPD en het kan erfelijk zijn Maar niet iedereen met die aanleg krijgt ook daadwerkelijk problemen met de luchtwegen. Er zijn namelijk ook factoren van buitenaf die een belangrijke rol spelen. Zo is het verstandig om niet te roken: bronchitis komt bijvoorbeeld veel meer voor bij rokers dan bij niet-rokers. Andere factoren zijn: temperatuurswisselingen (vooral van warm naar koud), chemische luchtjes zoals verf en benzine, parfum, lichamelijke inspanning en stress.
Voor meer info kunt u terecht op www.astmafonds.nl

Wat is het doel van de behandeling van COPD patiënten?

Trainen zodat de kwaliteit van leven wordt vergroot. Dit kan worden bereikt door

 • het trainen van het uithoudingsvermogen en vergroten van de conditie.
 • Versterken van spierkracht
 • Leren van de juiste ademhalingstechniek
 • Weer durven bewegen
 • Minder in de ziektewet en dus minder arbeidsverzuim
 • In groepen trainen bevordert het contact met lotgenoten en kan zeer stimulerend
 • werken.

Hoe ziet een behandeling er uit?

Na een grondige inventarisatie van het probleem door middel van een vraaggesprek en diverse testen wordt er een trainingsprogramma opgesteld waar in de volgende onderdelen aan de orde komen:

 • Het trainen van uithoudingsvermogen door middel van bijvoorbeeld fietsen, lopen op een loopband.
 • Het versterken van grote spiergroepen zoals de been- en armspieren, maar ook van rug- en buikspieren.
 • Dit kan gebeuren met behulp van halters of speciaal hiervoor ontwikkelde trainingsapparatuur.
 • Uiteraard wordt aandacht besteed aan de goede ademtechniek en hoesttechnieken.
 • De training gebeurd in groepen, maar er kan ook individueel getraind worden in speciale gevallen. Het trainen in groepen heeft vele voordelen

Meer informatie? Neem contact met ons op.

Share This