Corona

Wat doet een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het behandelen van Corona?

De fysiotherapeut begeleidt en traint mensen die ernstig ziek zijn geweest van het coronavirus na een ziekenhuisopname maar ook wanneer u niet in het ziekenhuis opgenomen bent geweest. Het is van belang vroegtijdig te starten met de revalidatie om uw dagelijkse bezigheden te kunnen hervatten zodat er weer deelgenomen kan worden aan sociale activiteiten en er wellicht weer gewerkt kan worden. Het coronavirus zelf maar ook de langdurige inactiviteit heeft een grote impact op uw kracht en conditie welke naast kortademigheid en benauwdheid lang aan kunnen houden. De duur van de klachten variëren. Wanneer u de piek van de klachten rond 2 á 3 weken gehad heeft hersteld u vaak binnen enkele weken. Wanneer u de piek van de klachten op 2 á 3 maanden gehad heeft kan het herstel maanden tot zelfs langer dan een jaar duren. De fysiotherapeut focust zich hierdoor op 3 punten. Het fysiek functioneren, mentale welbevinding en eventueel samenwerken met andere disciplines.

Bij welke klachten wordt fysiotherapie na corona toegepast?

Het coronavirus heeft impact op het hele lichaam waarbij voornamelijk de longen en het hart aangetast worden. Ook wanneer u niet opgenomen bent geweest in het ziekenhuis kunt u de volgende klachten ervaren:

 • Verminderde longfunctie (kortademigheid, benauwdheid)
 • Verminderde ademspierkracht
 • Zwakte van spieren door langdurig niet bewegen
 • Verminderd uithoudingsvermogen
 • Pijn en/of stijfheid van uw gewrichten
 • Algehele vermoeidheid
 • Gewrichtsverlies
 • Problemen met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten (ADL)
 • Problemen met geheugen, concentratie en omgaan met prikkels
 • Depressie en/of angstgevoelens
 • Post-traumatisch stress syndroom (PTSS)

 

Wat is het doel van de behandeling van corona patiënten?

De behandeling van corona patiënten is in eerste plaats gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven. Binnen een behandeling focust de fysiotherapeut zich op het verbeteren van het fysieke functioneren, mentale welbevinding en eventueel doorverwijzendoorverwijzen. De hulpvraag van de patiënt staat centraal echter wordt vanwege een grote diversiteit aan klachten die een patiënt kan ervaren iedere behandeling persoonlijk afgestemd op de mogelijkheden en doelen.

De behandeling kan gericht worden op ontspanning, ademspierkracht, krachttraining, functionele en balanstraining en conditietraining. Tevens heeft de fysiotherapeut gedurende het gehele traject contact met uw doorverwijzend (huis)arts en werkt samen met andere paramedische zorgverleners zoals een diëtist, logopedist, ergotherapeut, maatschappelijk werkster en/of GGZ psycholoog.

Hoe ziet de behandeling eruit?

De fysiotherapeut zal eerst een uitgebreide anamnese (vraaggesprek) afnemen en onderzoek doen zodat hij een goed beeld krijgt van uw klachten. Daarna zal hij u gerichte informatie geven over uw klachten en samen met u een speciaal op uw klachten en situatie gericht behandelplan opstellen gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven. Zo wordt duidelijk wat u van de fysiotherapeut kunt verwachten maar ook wat hij van u verwacht. Indien nodig worden andere paramedische disciplines ingeschakeld om een zo optimaal mogelijke revalidatie samen te stellen.

Meer informatie? Neem contact met ons op.

Share This