Klachten

Aandoeningen

Contactgegevens

Derpsestraat 1
5751 KA Deurne
T: (0493) 31 37 70
T: (0493) 31 61 33
E: info@fysiotherapiecentrumdeurne.nl

Hieronder vindt u een lijst met klachten die regelmatig voorkomen. Wij hebben deze teksten geselecteerd omdat ze in gewone taal zijn geschreven. Wilt u meer informatie kunt u daar bij ons altijd mee terecht.

Artrose

Artrose is een chronische gewrichtstoornis waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat. Over het ontstaan van artrose is nog veel onduidelijk. Factoren die een rol spelen zijn bijvoorbeeld veroudering, erfelijkheid, maar ook zware belasting van de gewrichten door overgewicht, zeer zwaar lichamelijk werk of zeer intensief sporten. Artrose hoeft niet meteen tot klachten te leiden. De pijn ontstaat meestal geleidelijk en is afhankelijk van de belasting van het gewricht. Omdat bewegen pijnlijk is, wordt het gewricht vaak ontzien waardoor de stijfheid in het gewricht toeneemt en de spieren slapper worden. In een verder gevorderd stadium van artrose kunnen vervormingen van de gewrichten ontstaan waardoor beperkingen in het dagelijkse leven toenemen en een operatie, bijvoorbeeld een nieuwe knie of heup noodzakelijk wordt.

Bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit wordt ook wel Peripartum Pelvic Pain genoemd d.w.z. bekkenpijn rondom de bevalling. Normaal gesproken worden de botten in de gewrichten bij elkaar gehouden door banden en kapsels. Tijdens de zwangerschap zorgen hormonen ervoor dat de bekkenbanden verslappen waardoor de botten van het bekken wat verder van elkaar komen te liggen en zo beter kunnen bewegen t.o.v. elkaar. Dit is gunstig voor de bevalling want dan heeft het kind meer ruimte om het bekken te passeren. Maar dit kan ongunstig zijn als het bekken te lang voor of na de bevalling erg soepel is. De banden kunnen dan overbelast raken op het moment dat grote krachten op het bekken inwerken. Dit kan veel pijn, moeite met bewegen en beperkingen in het dagelijkse leven veroorzaken. Maar waarom de een wel klachten krijgt, en de ander niet, is onduidelijk.

Carpaal Tunnel Syndroom

Het carpaal tunnel syndroom is een beknelling van een zenuw in de pols. Deze zenuw loopt van je onderarm naar je hand via de pols. De ruimte in je pols waar de zenuw doorheen loopt heet de carpale tunnel. In deze ruimte kan een zwelling ontstaan waardoor de zenuw bekneld raakt. Je krijgt dan last van tintelingen of pijn in je hand en vingers, vooral ’s nachts. De pijn is vaak zo erg dat je er wakker van wordt en moet opstaan en schudden met de arm totdat de tintelingen weer minder worden. Een ander belangrijk verschijnsel is het verlies van kracht in de aangedane hand. Je kunt soms zomaar iets laten vallen wat je beet hebt, zoals een kopje. Het carpale tunnel syndroom komt vooral voor bij vrouwen.

Claudicatio Intermittens/ Etalagebenen

Claudicatio intermittens is een uiting van doorbloedingsproblemen in de benen als gevolg van slagaderverkalking (atherosclerose). Slagaderverkalking komt bij ieder mens voor, het is een onderdeel van het ouderdomsproces. De bloedvaten worden door de jaren heen minder elastisch en stug en dik. De binnenkant van de slagader raakt beschadigd door het afzetten van vetten (cholesterol) en kalk, wat door het bloed vervoerd wordt. Hierdoor worden de bloedvaten steeds nauwer. Uiteindelijk kan er een flinke vernauwing ontstaan; een zogenaamde stenose. Op de plaats van de stenose kan er minder bloed passeren. Door de beschadiging en de trage stroomsnelheid van het bloed kunnen zich bij zo’n vernauwing gemakkelijk stolsels vormen. Zo’n stolsel kan een vat uiteindelijk geheel afsluiten, dit heet een occlusie. Doorbloedingsproblemen in de benen als gevolg van vernauwde of afgesloten slagaders kunnen op verschillende manieren tot uiting komen.

COPD

COPD betekent Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Dit is een overkoepelende term voor chronische luchtwegaandoeningen. Hieronder vallen onder meer chronische bronchitis en longemfyseem. Meer informatie over deze klacht vindt u onder het kopje specialisaties op deze website.

Dupuytren

De Ziekte van Dupuytren begint met een knobbeltje in de handpalm. Er ontstaat een streng in de handpalm. Soms binnen enkele maanden, maar het kan ook jarenlang duren voor de ziekte verergert. Deze streng trekt de betreffende vinger krom, op den duur kunnen vingers niet meer bewegen. Meestal ontstaat de ziekte bij de ringvinger of pink (of allebei), maar het kan bij alle vijf de vingers voorkomen. Vaak komt de aandoening aan beide handen tegelijkertijd voor. De ziekte treedt meestal op na het 40e levensjaar. Mannen krijgen de Ziekte van Dupuytren vaker dan vrouwen. Het wordt ook wel de Viking ziekte genoemd, omdat de geografische verspreiding van de ziekte over Europa en Groot-Brittannië overeenkomt met de Viking trektochten.

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een vrij veel gehoorde diagnose en betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren. Het wordt ook wel ‘weke delen reuma’ genoemd. Bij onderzoek zijn de reumatesten echter negatief en worden geen afwijkingen gevonden in bloed- en urinewaarden. Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom waarvan de oorzaak nog onbekend is. Spierpijnen, spierstijfheid, (soms extreme) vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen, angsten, depressies, allergieën, concentratie- en geheugenstoornissen, temperatuurverhogingen en darmklachten zijn klachten die voorkomen bij dit ziektebeeld. Er is (nog) geen behandeling waarmee fibromyalgie genezen kan worden. Tegen de pijn kunnen medicijnen helpen en soms hebben patiënten baat bij fysiotherapie.

Frozen shoulder

Een verstijving van het schoudergewricht wordt meestal veroorzaakt door een ontstekingsreactie in het kapsel wat de schouder omgeeft. Het kapsel gaat verkleven zodat de schouder vaak niet verder kan worden bewogen dan tot horizontaal en geeft veel pijn. Therapie moet hier voorzichtig gebeuren omdat irritatie van het kapsel alleen maar meer klachten geeft. Er wordt vaak een jaar uitgetrokken om deze aandoening te genezen.

Golfers Arm

Een golfersarm is een overbelasting van de pezen van de onderarmspieren die aan de binnenzijde van de elleboog aanhechten. Deze spieren zorgen met name voor de buiging van de pols, hand en vingers. Veel ongebruikelijk grote krachten en/of langdurige kleine krachten kunnen risico’s met zich meebrengen. De klacht komt oorspronkelijk uit de golfwereld waar een slechte swing techniek deze klacht kan geven. De meeste mensen krijgen deze klacht echter niet van golfen. Kenmerken van een golfersarm zijn pijn aan binnenzijde van de elleboog met vaak uitstraling naar onderarm, pols en hand, krachtsverlies, coördinatiestoornissen, een hard aanvoelende, gezwollen onderarm en het volledig strekken van de elleboog kan soms pijnlijk en beperkt zijn.

Hernia

Een hernia ontstaat als er een zwakke plek ontstaat in een tussenwervelschijf waardoor een gedeelte van de geleiachtige vloeistof die zich in de schijf bevindt gaat uitpuilen en op een nabijgelegen zenuw drukt. Dat is de oorzaak van de pijn. Naast pijn, een doof gevoel en krachtvermindering in arm/ hand (bij nekhernia) of in het been/ voet (bij onderrughernia) is er ook vaak een heftige pijnscheut bij hoesten, niezen of tillen. Meestal is één arm of been meer aangedaan dan de andere. Een hernia die leidt tot uitval van spieren, incontinentie of zeer hevige pijn wordt geopereerd waarbij de tussenwervelschijf gedeeltelijk of geheel wordt weggehaald of de uitpuiling wordt verwijderd. In andere gevallen is therapie met gedoseerd rust de behandelmethode die wel lang kan duren maar veelal een goed resultaat heeft.

Heupprothese

Het heupgewricht zorgt voor een flexibele verbinding tussen je romp en je bovenbeen. Het heupgewricht is een zogenaamd kogelgewricht, dat betekent dat het alle kanten op kan scharnieren. Een laagje glad kraakbeen op kop en kom zorgt ervoor dat het gewricht soepel beweegt. Als dit kraakbeen wordt aangetast bijvoorbeeld door artrose (zie hierboven) kan het gewricht niet meer goed bewegen. Een versleten heup veroorzaakt een knagende pijn in de lies, in de bilstreek of in het bovenbeen. De heup voelt stijf aan, vooral bij het opstaan uit bed of stoel, bij het instappen in een auto en bij traplopen. Een nieuw heupgewricht (de heupprothese) brengt vaak uitkomst. De kop en de kom worden beide vervangen en na de ingreep en een periode van revalidatie is de pijn veelal weg en kan het normale dagelijkse leven inclusief wandelen en fietsen weer hervat worden.

Hielspoor

Hielspoor is een abnormaal botuitsteeksel aan het hielbot. De medische benaming is ‘calcaneusspoor’, genoemd naar de ‘calcaneus’. Dat is het bot dat de hiel van de voet vormt. Hielspoor komt niet heel veel voor. Het is een ongevaarlijke maar hardnekkige en pijnlijke aandoening. De oorzaak is overbelasting van de hiel. Het komt dan ook vooral voor bij mensen met een beroep waarin iemand veel staat of kleine stukjes loopt. Pijn is het belangrijkste kenmerk waaraan een hielspoor is te herkennen. Dit komt omdat het botuitsteeksel onderliggende weefsels irriteert. Dit geeft een zeurende pijn met soms steken. Vaak is de plek van de pijn zo klein dat het met een enkele vinger aan te wijzen is. De pijn kan uitstralen naar de rest van de hiel en de voet. Bij veel pijnklachten kan het moeilijk zijn om te lopen. Vaak is hielspoor een gevolg van peesplaatontsteking bij de hiel. Bij de peesplaatontsteking zet het lichaam kalk af op de plaats van de beschadiging, de peesplaat. Als er teveel kalk wordt afgezet, ontstaat een botwoekering. De klachten van hielspoor en een peesplaatontsteking zijn moeilijk van elkaar te scheiden.

Ischias

Ischias is een zenuwpijn die begint in de rug, maar via de bil doorloopt tot in je been. Het is de grote beenzenuw, oftewel nervus ischiadicus. Deze zenuw begint in je ruggenmerg en loopt via de bil langs de achterkant van het been. De pijn varieert van licht tot hevig en voelt ‘stekend’. Je kunt daarbij ook andere klachten hebben, zoals een branderig gevoel, spierzwakte, een verdoofd gevoel of tintelingen in been, voet of tenen. Je kunt ook spierkramp krijgen in je bil of been en verminderde reflexen in knieën en enkels. Ischias ontstaat door een irritatie of andere aandoening op de plaats waar de grote beenzenuw uit het ruggenmerg komt. Ischias kun je krijgen door een zwangerschap en bevalling, door zwaar tillen, of heel soms door een tumor. Het kan ook komen door veel verkeerd belasten van de rug waardoor vaak ook de houding verandert. Het is verstandig om met ischias naar de dokter te gaan. Er wordt wel gedacht dat ischias een waarschuwing is voor een dreigende hernia (hoewel niet alle artsen het hier mee eens zijn). De pijn kan ook verband houden met een vernauwing van het wervelkanaal. De huisarts zal je in veel gevallen zowel gedoseerde rust als oefeningen aanraden. Hij kan je ook pijnstillers voorschrijven. Ook is het verstandig om een tijd niet zwaar te tillen. Als de pijn verdwijnt en er daarna een doof gevoel in het been ontstaan moet je dit in ieder geval aan de (huis)arts melden.

Knieprothese

Als een kniegewricht ernstig beschadigd of versleten is, is vervanging van het gewricht door een knieprothese vaak de enige oplossing. Meestal is de knie zo pijnlijk dat normaal lopen niet mogelijk is en er constant sprake is van pijn. De knie kan in zijn totaliteit worden vervangen, maar er kan ook een zogenaamde halve knie geplaatst worden. Het revalidatieproces zal in dit geval iets sneller verlopen. Soms is er sprake van restklachten in en om de knie. Meestal duurt het een jaar voordat het gevoel weer normaal is. De buiging kan soms wat verminderd blijven. Voor het lopen moet in ieder geval de strekking goed zijn. De pijn is vrijwel altijd fors verminderd ten opzichte van voor de operatie. De knieschijf wordt meestal niet vervangen.

Mallet vinger

Mallet is engels voor hamer en dus is een Mallet vinger een hamervinger. Niet dat het wordt veroorzaakt door het werken met een hamer, maar door het hangende topje van de vinger ziet dit eruit alsof het een hamertje is. Een mallet vinger ontstaat meestal door een directe klap op de top van een gestrekte vinger. Dit kan voorkomen bij het verkeerd vangen van een bal of het hard stoten tegen een kastje met gestrekte vinger. De strekpees van het laatste kootje scheurt dan af waarbij soms ook een stukje bot mee kan afscheuren. Hierdoor kun je niet meer het laatste kootje van de vinger strekken.

Meniscusbeschadiging

De meniscus is een halvemaanvormige plaat van vezelig kraakbeen, waarvan er in elk kniegewricht twee aanwezig zijn. Zij maken draaiing van de knie bij een gebogen onderbeen mogelijk. Breuken of scheuren van de kraakbeenschijven kunnen ontstaan door overbelasting en sportongelukken. Meestal is operatieve verwijdering van het loszittende deel van de meniscus nodig. Dit gebeurt via een “kijk-operatie”. De normale beweeglijkheid en kracht van de knie moeten daarna weer opgebouwd worden.

Multiple sclerose

Multiple Sclerose (kortweg MS) is een chronische aandoening van het centrale zenuwstelsel. Het is een ernstige ziekte die zich vooral openbaart bij volwassenen tussen het 20e en 40e levensjaar. De oorzaak van de ziekte is onbekend. Wetenschappers vermoeden wordt dat het wordt veroorzaakt door een virus met een zeer lange incubatietijd of een auto-immuunreactie. MS treedt op in verschillende plaatsen in de hersenen en in het ruggenmerg, hier ontstaan harde plekken (multiple betekent meerdere, sclerose betekent hard). Er kunnen allerhande klachten en afwijkingen ontstaan. Dit wordt bepaald door de plaats waar de plekken ontstaan. Een eerste aanval wordt meestal gevolgd door herstel, maar alle patiënten ervaren een periode van verbetering en achteruitgang, soms jaren achtereen – met gestaag toenemende neurologische beschadiging en invaliditeit. De mate van herstel neemt na elke aanval af en de invaliditeit neemt langzaam toe. De behandeling is meestal gericht op het bestrijden van de symptomen, genezing is nog niet mogelijk. Veel optredende klachten zijn oogontstekingen en vermoeidheid. Ook duizeligheid komt veel voor. Uit recente publicaties blijkt wel steeds meer dat mensen met multipele sclerose baat hebben bij het zoveel mogelijk aanhouden van normale lichamelijke inspanningen en sportbeoefening De spierkracht in de benen kan blijvend verminderen, en in een later stadium moeten patiënten hierdoor veel in bed blijven, zitten of liggen. Ook treden in deze fase vaak problemen op met de stoelgang en met urineren. Door de minder goede ademhaling is er een verhoogde kans op longontsteking.

Osteoporose/ Botontkalking

Osteoporose betekent letterlijk “poreus bot”. Het is een ziekte waarbij het bot steeds meer botmineralen (vooral kalk) verliest waardoor het botweefsel steeds minder sterk wordt. Het gevolg is dat de botten snel kunnen breken. Het poreus worden van de botten gaat heel geleidelijk, mensen merken er vaak niets van in het begin. Het breken van pols, heup, inzakkingfracturen van de wervels, (lage) rugpijn en veranderingen in de lichaamshouding kunnen wijzen op osteoporose. Osteoporose is goed te voorkomen en voorkomen is beter dan breken.

Parkinson

De belangrijkste symptomen van de aandoening zijn: moeite met lopen, neiging tot gebogen lopen en schuifelen, onwillekeurige hoofdbewegingen, stijve gezichtsspieren en een stijve gezichtsuitdrukking, een stijve tong (met als gevolg kwijlen), een verminderd spraakvermogen en beven met de handen in rust. De ziekte zet zich voort en veroorzaakt een onomkeerbare beschadiging. Het beven wordt vaak erger, waardoor handelingen als schrijven en uit een kopje drinken onmogelijk worden. Daarnaast ziet men vaak dat in een later stadium de patiënt uiteindelijk dement kan worden. De exacte oorzaak van Parkinson is nog onbekend. De ziekte doet zich vooral voor op oudere leeftijd en meer bij mannen dan bij vrouwen. Sommige mensen hebben last van verschijnselen die lijken op Parkinson, maar die een andere oorzaak hebben. Dit wordt Parkinsonisme genoemd.

Postraumatische dystrofie/ CRPS

Postraumatische dystrofie ofwel de tegenwoordige naam Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) is een (chronische) pijnaandoening die wordt gekenmerkt door pijn en veranderingen in kleur en temperatuur van de huid. Ook is er vaak sprake van zwelling.
Andere symptomen die kunnen optreden zijn;

  • Bewegingsbeperkingen
  • een verandering in het zweetpatroon
  • verkramping van de handen en voeten (genoemd dystonie)
  • veranderingen in de huid. Deze wordt droger en vaak door zwelling meer glanzend.
  • veranderingen in de haargroei (vaak toenemend)
  • veranderingen in de nagelgroei (verkalking)

Meer informatie over deze klacht vindt u onder het kopje specialisaties op deze website.

Reuma

Reumatoïde artritis is een aandoening die zich in eerste instantie openbaart in de gewrichten. Er is sprake van een ontstekingsreactie in het gewricht die zich kenmerkt door pijn, zwelling, bewegingsbeperking en later in vervormingen van het gewricht. Reuma is aantoonbaar in het bloed en is slecht te genezen. Wel kunnen met medicijnen de ontstekingsreacties worden bestreden en met fysiotherapie kunnen de gevolgen van verstijving en vervorming worden tegengegaan. Pijn staat dan niet altijd op de eerste plaats om te bestrijden. Er zijn vele vormen van reuma die zich anders openbaren, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Bechterew, zie aldaar.

Quervain

De ziekte van Quervain is een peesontsteking van de twee strekpezen van de duim. Deze pezen worden ook wel de anatomische snuifdoos genoemd omdat men vroeger tabak daartussen legde om op te snuiven. De bewegingen van de duim zijn meestal erg pijnlijk omdat de pezen zijn overbelast. De pijn zit meestal ter hoogte van de pols. In het begin zijn er meestal symptomen zoals: doffe, branderige pijn aan de duimzijde van de onderarm ter hoogte van de pols. Naarmate de ontstekingsreactie verder toeneemt zal de pijn zich niet langer tot de regio van de pols gaan beperken maar uitstralen naar de duim en de onderarm.

RSI of KANS

KANS (klachten arm, nek en schouder) is een verzamelnaam voor klachten in nek, schoudergebied, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. De term RSI wordt nauwelijks meer gebruikt. Onder KANS vallen onder andere peesontstekingen van schouder tot pols, tennisellebogen en het carpaal tunnelsyndroom. Uiteraard vallen er nog meer klachten onder. Bij KANS is er vrijwel altijd sprake van overbelasting. Er zijn altijd meerdere factoren die KANS veroorzaken De combinatie van factoren kan bij iedereen anders zijn. In het algemeen geldt dat fysieke factoren gezien worden als de belangrijkste factoren. Verder zijn o.a. van invloed het werken met apparatuur, beeldschermwerk en te lang achtereen herhaalde bewegingen maken.

Rugklachten

Pijn in de rug kan afkomstig zijn van de wervelkolom of van spieren die ernaast liggen. De wervelkolom (ruggengraat) heeft vooral veel te verduren bij mensen met overgewicht of mensen die veel tillen en bukken. Rugklachten uiten zich vooral in de onderrug. Dat kan een lichte tot ondraaglijke pijn zijn. En het gaat soms gepaard met spierkramp, stijfheid, en uitstralende pijn of tinteling op andere plaatsen. Beschadigingen kunnen ontstaan onder ander door een slechte houding, gebrek aan lichaamsbeweging, zwaarlijvigheid.

Spit

Spit is een acuut ontstane pijn in de rug ten gevolge van een ogenschijnlijk eenvoudige niet belastende beweging in de rug. Deze kenmerkt zich door hevige pijn en een niet durven bewegen van de rug. Deze pijn wordt veroorzaakt door een acute kramp van de rugspieren ten gevolge van een storing in de wervelgewrichten. Vaak gaan de hevige klachten na een paar dagen rust en pijnstilling en rustig bewegen wel over, maar het is een signaal dat er ergens in de rug iets niet goed functioneert.

Schouderpijn

Schouderpijn kan verschillende oorzaken hebben: een aandoening van de spieren of zenuwen, een aandoening van het schouderblad of schouderkop of een kneuzing of zelfs ontwrichting van het schoudergewricht. Het schoudergewricht wordt omgeven door spieren die het gewricht stabiliseren, maar tegelijkertijd bewegingen in verschillende richtingen mogelijk maken. Door een ongeluk, overmatige of plotseling hevige belasting, kan een scheur in de spiermanchet rond de schouder ontstaan. Een andere oorzaak kan zijn een slijmbeursontsteking. Er ontstaat pijn, soms zwelling en beweging van het gewricht is vaak erg pijnlijk of zelfs onmogelijk.

Slijmbeursontsteking

Op plekken in ons lichaam waar delen veel over elkaar heen wrijven, hebben we ‘slijmbeurzen’ zitten. Dit zijn zakjes met een slijmerig vocht. Door irritatie kan de slijmbeurs bijvoorbeeld bij overbelasting, reumatische aandoeningen of een kneuzing opzwellen. Dat veroorzaakt pijn rond de gewrichten en dan spreekt men van bursitis oftewel slijmbeursontsteking. Bursitis geneest meestal met rust, het maken van gedoseerde bewegingen en het vermijden van overbelasting van het gewricht dat de aandoening heeft veroorzaakt.

Tennisarm

Een tennisarm (ofwel epicondylitis lateralis) is een overbelasting van de pezen van de onderarmspieren die aan de buitenzijde van de elleboog aanhechten. Deze spieren zorgen met name voor de strekking van de pols, hand en vingers. Veel ongebruikelijk grote krachten en/of langdurige kleine krachten kunnen risico’s met zich meebrengen. De klacht komt oorspronkelijk uit de tenniswereld waar een slechte backhand techniek deze klacht kan geven. De meeste mensen krijgen deze klacht echter niet van tennissen. Kenmerken van een tennisarm zijn pijn aan de buitenzijde van de elleboog met vaak uitstraling naar onderarm, pols en hand, krachtsverlies, coördinatiestoornissen, een hard aanvoelende, gezwollen onderarm en het volledig strekken van de elleboog kan soms pijnlijk en beperkt zijn.

Trigger finger

Er zijn veel namen voor de trigger finger. Het heet soms ook een tenosynovitis stenosans, tendinitis stenosans of snapping finger. Er is sprake van een trigger vinger als de vinger, na een buigbeweging soms met moeite gestrekt kan worden en dan met een schokje recht komt of dat in een later stadium de vinger moet worden geholpen om weer recht te komen. Soms zit er een pijnlijke verdikking in de handpalm of aan de duimbasis. Aanvankelijk is er geringe pijn of irritatie bij het buigen van de vinger. Wanneer de verdikking toeneemt, ontstaat er meer pijn bij het bewegen van de vinger en klaagt men vaak over een knappend gevoel bij het strekken van de vinger. Deze pijn en verdikking zit in de handpalm net voor het begin van de vinger.

Verstuikingen

Als je een ongelukkige beweging maakt waardoor heel hard aan de banden getrokken wordt, kunnen die verrekken of scheuren. Het verstuikte lichaamsdeel doet pijn en zwelt op. De pijn kan heel hevig zijn. Een ernstige verstuiking zorgt dat een gewricht ontwricht raakt of ‘uit de kom’. Bij herhaaldelijke verstuiking kan de rek uit de gewrichtsbanden verdwijnen. Het meest voorkomende is de enkelverstuiking. Het hele lichaamsgewicht rust op de enkel wat het nogal kwetsbaar maakt. Als je je een keer verstapt, kan je enkel verstuikt raken.

Whiplash

Een whiplashtrauma wil zeggen dat je hoofd een heftige beweging maakt ten opzichte van de rest van je lichaam. Letterlijk betekent whiplash ‘zweepslag’. Bekend is de whiplash die ontstaat als je van achter wordt aangereden. Door de klap wordt je hoofd naar achter geslagen en dan direct weer naar voren. Door whiplash kunnen beschadigingen ontstaan in je nek en bovenste deel van je rug. Behalve door aanrijdingen met auto’s kan een whiplash ontstaan door ongelukken tijdens het sporten. Patiënten met whiplash herstellen gelukkig vlug en volledig. In ernstige gevallen kan whiplash leiden tot cognitieve stoornissen, concentratieverlies, geheugenverlies wat kan leiden tot een ernstige vorm van invaliditeit.

Ziekte van Bechterew

De ziekte van Bechterew of spondylitis ankylopoetica is een chronische reumatische ontstekingsziekte van vooral de gewrichten in de wervelkolom maar ook bij het borstbeen en in armen of benen kunnen ontstekingen ontstaan. De ontstekingen gaan over, maar ze kunnen in de wervelkolom beschadigingen veroorzaken waardoor de ruggengraat minder flexibel wordt. Klachten zijn pijn, stijfheid onder in de rug en toenemende verstijving van de wervelkolom. De prognose (het toekomstbeeld) van deze ziekte is betrekkelijk gunstig. De ziekte is niet te genezen, maar met een goede behandeling zijn de klachten goed te beperken. Bij mannen komt de ziekte tien keer vaker voor dan bij vrouwen. Waarschijnlijk speelt erfelijkheid een rol

Meer informatie? Neem contact met ons op.

Share This