MS

Wat is Multiple Sclerose (MS)

Multiple sclerose is een chronische aandoening van het centraal zenuwstelsel. Bij MS raakt het beschermlaagje van de zenuwuitlopers (myeline) beschadigd. Myeline is nodig om het doorzenden van elektrische signalen te versnellen zodat het lichaam op de juiste manier kan reageren. Bij MS raakt de myelinelaag beschadigd als gevolg van ontstekingsprocessen. Op de plaats van de ontstekingshaarden ontstaat littekenweefsel wat er uiteindelijk voor zorgt dat er verhardingen (sclerose) ontstaan. De verhardingen komen op verschillende plaatsen in het ruggenmerg en hersenen voor. Vandaar de naam Multiple (meervoudige) sclerose (verharding). Door deze verhardingen ontstaan verstoringen in de zenuwgeleiding. Dit kan een groot aantal verschillende klachten veroorzaken zoals vermoeidheid, gevoelsstoornissen, krachtvermindering, stijfheid en spasticiteit, evenwichtsstoornissen, pijn, oogklachten, blaas- en darmproblemen, concentratie- en geheugenstoornissen, depressie en/of seksuele problemen.
De ziekte kent veelal een onvoorspelbaar verloop en is helaas niet te genezen. De eerste MS verschijnselen openbaren zich tussen het twintigste en veertigste jaar.

De precieze oorzaak van MS is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat het afweersysteem hierbij een belangrijke rol speelt. MS komt meer voor in landen met gematigd klimaat dan landen met warm klimaat, meer bij vrouwen dan bij mannen en meer bij blanke mensen dan bij donkere mensen.

Het doel van de fysiotherapeutische behandeling bij MS

Regelmatig bewegen is voor iedereen goed. Het is goed voor zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid. Dit geldt ook voor mensen met MS. Het verloop van MS kan niet worden tegengehouden, maar het kan wel de functionele gevolgen van de ziekte beperken. Het doel van fysiotherapie is de functies van het houdings- en bewegingsapparaat optimaliseren, zodat de patiënt zolang mogelijk zelfstandig kan functioneren. De fysiotherapeut stemt de behandeling af op de hulpvraag van de patiënt.
Een fysiotherapeutische behandeling bij MS richt zich onder andere op:

  • Vermoeidheid beïnvloeden
  • Spasticiteit, stijfheid en/of contracturen bestrijden
  • Spieren en gewrichten mobiel houden
  • Verbeteren van de stabiliteit/balans
  • Conditie opbouwen en/of onderhouden
  • Spierkracht opbouwen en/of onderhouden
  • Zelfstandigheid in het dagelijks leven bevorderen
  • Adviezen over hulpmiddelen

MS-Zorg Nederland

In onze praktijk staat zorg op maat centraal, waardoor in onze praktijk diverse specialisme vertegenwoordigd zijn. Aangezien MS een grote groep jong-volwassen patiënten omvat is het goed om voor deze patiënten populatie de meest optimale zorg te kunnen bieden. MS Zorg Nederland biedt deskundige en multidisciplinaire zorg voor patiënten met MS en hun naasten in de eigen omgeving en in iedere fase van de ziekte. MS Zorg Nederland initieert, stimuleert en faciliteert de vorming van regionale multidisciplinaire netwerken. In deze netwerken zijn neurologen, revalidatieartsen, verpleegkundigen, specialisten ouderengeneeskunde, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, psychologen en oefentherapeuten actief. Zij zijn allemaal deskundig op het gebied van MS, kennen elkaars rol binnen het netwerk en werken optimaal met elkaar samen. Zo hebben wij op regelmatige basis overleg met Angelique Snoeijen (MS verpleegkundige van het Elkerliek ziekenhuis Helmond) en Dr. Bos (neuroloog van het Elkerliek ziekenhuis Helmond). In de praktijk behandelen wij mensen met MS zowel individueel als in een groep.

 

Meer informatie? Neem contact met ons op.

Share This