Tapen

Wat doet een fysiotherapeut met tape?

Door middel van het aanbrengen van een verband met een kleefpleister wil de fysiotherapeut gevolgen van diverse letsels zodanig beperken dat met behoud van functie toch getraind, gewerkt en zelfs soms gesport kan worden. Ook kan een tapeverband aangebracht worden om letsel te voorkomen. Dit komt heel veel voor in de sport.

Wat is het doel van tapen

Door het aanleggen van een tape is het mogelijk om normaal te blijven bewegen terwijl een gewricht toch wordt beschermd en kan genezen. Uit onderzoek is gebleken dat totale rust van bijvoorbeeld gips het herstelproces zelfs vertraagt. Tape geeft dus een mechanische steun, maar door te kunnen blijven bewegen en oefenen wordt het spiergevoel verbeterd. Als na het genezingsproces van het geblesseerde gewricht de tape eraf kan, is de conditie van de spieren op peil en kan zonder problemen werk en zelfs sport weer worden hervat. Een bandage is dus vaak een goed alternatief voor een gipsverband.

Tape wordt vaak toegepast bij

  • Verstuikingen en verzwikkingen van enkel, knie, pols, handgewrichten, schouder
  • ribkneuzingen en ribbreuken waarbij de tape de ribbewegingen tegengaat zodat niet iedere ademhaling pijn doet.
  • overbelasting zoals een tennis- of golfarm.
  • spierverrekkingen en spierscheuren zoals de overbekende zweepslag van de kuit en de hamstrings.

Hoe ziet een behandeling er uit?

Na onderzoek van de blessure wordt exact bepaald welke beweging moet worden beperkt en welke bewegingen er mogelijk moeten blijven. Dan zal in veel gevallen de huid worden onthaard omdat bij het verwijderen van de tape haren worden uitgetrokken waardoor irritatie en pijn kan ontstaan. Haren hoeven niet altijd verwijderd te worden, omdat de haarzakjes allergisch kunnen reageren op de lijm. Een tapeverband moet regelmatig gecontroleerd worden omdat het snel te los gaat zitten bij afname van een zwelling, maar ook omdat door de temperatuur van de huid de tape iets kan gaan rekken. Soms treedt er een huidirritatie op omdat er een allergie bestaat voor de lijm waarmee de tape aan de huid plakt. Het succes van een tapeverband wordt alleen behaald als ze vakkundig wordt aangelegd.

Meer informatie? Neem contact met ons op.

Share This