Fysiotherapie voor valpreventie

Valpreventie fysiotherapie is er voor ouderen die hun risico op vallen willen verminderen. Met het ouder worden stijgt dit risico namelijk. In 2016 zijn er 96.200 ouderen van 65+ op de spoedeisende hulp beland na een val. Daarvan zijn 37.300 ouderen opgenomen in het ziekenhuis voor een behandeling. Valongelukken onder ouderen zijn een toenemend probleem en een val kan vervelende gevolgen hebben voor de oudere. Niet alleen op lichamelijk gebied kan een val forse gevolgen hebben, maar ook op sociaal gebied. Vaak worden ouderen na een val angstig om weer te vallen. Met als gevolg dat ze steeds minder gaan bewegen, minder naar buiten durven en met minder activiteiten meedoen.

Hoe ziet de behandeling eruit:

Allereerst zal de fysiotherapeut een uitgebreide valanamnese (=vraaggesprek) afnemen. Vervolgens worden er verschillende testen uitgevoerd die het valrisico in kaart brengen. Er wordt onder meer getest op balans, kracht en loopsnelheid. Uit de testen zal blijken of er sprake is van een verhoogd valrisico of niet. Indien er geen sprake is van een verhoogd valrisico zal er geen fysiotherapeutische behandeling volgen. Is er wel sprake van een verhoogd valrisico, dan zal er, samen met u, een persoonlijk behandelplan opgesteld worden. Door middel van krachttraining, balanstraining en looptraining wordt er geprobeerd het valrisico te verminderen.

Hoe valpreventie fysiotherapie uw valrisico verlaagd

Om deze gevolgen tegen te gaan is het van belang om het risico op vallen zo klein mogelijk te maken. Er zijn verschillende oorzaken voor een verhoogd valrisico, onder andere: verminderde kracht, verminderde balans, duizeligheid en angst om te vallen. Daarnaast is ook de directe omgeving van de oudere van belang. Is er voldoende loopruimte in huis? Liggen er kleedjes zonder antislip laag op de grond? Wordt er goed schoeisel gedragen? Wordt het loophulpmiddel op de juiste manier gebruikt? Deze en andere vraagstukken worden behandeld tijdens valpreventie fysiotherapie. Een fysiotherapeut kijkt met u mee om ervoor te zorgen dat uw valrisico zo klein mogelijk wordt.

Verschillende vormen van fysiotherapie voor ouderen

Naast valpreventie verzorgen we ook andere vormen van fysiotherapie voor ouderen. Zo beschikken we over een geriatrisch fysiotherapeut die u helpt om langer beweeglijk te blijven en bewegingsklachten die door ouderdom ontstaan te verminderen. Daarnaast behandelen we ook specialistische klachten. Wanneer u bijvoorbeeld door een val knieklachten heeft opgelopen, kunt u ook bij onze fysiotherapeut terecht.

Maak een afspraak voor een behandeling in de praktijk of aan huis

Fysiotherapie Centrum Deurne staat graag voor u klaar met een behandeling op maat. Kunt u hiervoor niet naar onze praktijk komen? Dat is geen enkel probleem. Met een verwijzing van uw huisarts of specialist komen we, indien nodig, bij u aan huis. Dan volgt u valpreventie fysiotherapie of een andere vorm van therapie, zoals fysiotherapie voor uw pols, in uw eigen vertrouwde omgeving. Bovendien kunnen we dan de vraagstukken die bij valpreventie van belang zijn met fysiotherapie bij u thuis gericht aanpakken. Neem contact met ons op om een afspraak te maken. Hiervoor belt u naar (0493) 31 37 70 of stuurt u een e-mail naar info@fysiotherapiecentrumdeurne.nl.

Meer informatie? Neem contact met ons op.

Share This